Црква Светог Ђорђа, Г. Подградци, Градишка XIII вијек

Темељи цркве који датирају из 13. вијека, а која је највјероватније посвећена светом Ђорђу пронађени су археолошким истраживањем у Горњим Подградцима под планином Козаром.

Стручњаци тврде да се ради о богомољи завидних димензија која се може сврстати у једну од највећих средњовјековних цркава на овом подручју. Археолог Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић је истакао да је црква била у саставу Врбашког града, значајног утврђења импозантних димензија 24џ14 метара, чија се градња доводи у везу са периодом 13. вијека.

– Црква је пронађена на имању породице Тенџерић у селу Горњи Подградци. Смјештена је испод брда Паветњак на којем се налази средњовјековно утврђење Врбашки град, са којим је чинила једну неодвојиву цјелину. Тај град, заједно са црквом, био је центар Врбашке жупе, која је између осталог заузимала простор и данашње општине Градишка, те у периоду средњег вијека била свјетовни и духовни центар овог краја – објаснио је Вујиновић.

Он је истакао да су сондажна истраживања усмјерена на источни дио цркве, када је истражен унутрашњи и вањски дио олтарске апсиде.

– Установљено је да је црква грађена од ломљеног и притесаног камена везаног кречним малтером, док је у шуту проналажена и опека, којом је рађено поплочавање поднице и вјероватно извлачени довратници и допрозорници – истакао је Вујиновић, који је додао да су зидови широки око метар, док су у темељној зони широки 1,6 метара.

Градња цркве и њена архитектонска рјешења, како каже, могу се довести у везу са комбинацијом романичког и готичког стила.

– Појава таквог стила у изградњи сакралних објеката није никаква новина, јер грађевински мајстори у средњем вијеку евидентно долазе са запада и из Далмације – прича Вујиновић.

Истраживањем су, додаје, пронађена и два контрафора на апсиди, од укупно четири, која су приказана на основи коју је нацртао Никола Билогривић 1936. године, када је вршио дјелимична истраживања овог сакралног објекта.

– Та четири контрафора највјероватније су служила за ојачање зидова, који су изгледа носили звоник над олтаром или је била ријеч о некој другој конструкцији, што ће бити установљено у наставку истраживања – навео је Вујиновић.

За средњовјековну цркву у Горњим Подградцима неки од истраживача говоре да је посвећена св. Јурију, док други наводе да је у питању црква Св. Ђорђа. Одговори на та питања биће нађени у наставку истраживања овог сакралног објекта, поручили су археолози.

Духовна компонента

Градишки архијерејски намјесник Мирко Милисавић рекао је да археолошка и историјска истраживања говоре да је српски народ на овим просторима присутан од прије седмог вијека и да је међу првима примио хришћанску вјеру.

– Средњовјековна црква у Горњим Подградцима има веома важну духовну компоненту, када се зна да је посвећена светом великомученику Георгију, свецу кога слави велики број српских породица – навео је Милисавић.

www.glassrpske.com

+СЕ ПИСА

ВУКАДHNЬ ДѢКЬ

ВУКАДHNЬ ДѢКЬ

Коментари нису дозвољени.