Црква у Соколу, Грачаница прије XV вијека

Ова је црква у Соколу била још од српске владе, те су је Турци у џамију претворили, кад су град Соко добили. Ова је црква била од греда све до 1892. Г. Тада неки православни Срби почну говорити мухамеданцима: ви клањате у нашој цркви, а не у џамији; мухамеданци се наљуте, те једну вече ужегу је, па на истом мјесту направе џамију, која је ипак окренута на исток.

Стара џамија у Соколу. Фотографије преузета са странице: www.bastina.ba

Ова је црква била доста голема; мјесто је црквено било од града удаљено 300 корака, јер је ан коси на истоку од града. У град се не може доћи ни откуда, већ од истока једном косицом па по једној греди, која води на један узани путић, те се њиме иде око града до његових врата. Врата су повисоко од земље. Унутра су велике магазе, те сам видио и тамницу, која је сазидана у земљи, а прилично је големо.

,,Град је доста лијеп; озго је раван; зидови су му 11/2 метара високи, а имају 6 страница. Била је једна кула од 30 метара; прије 30 година стајао је у њој барут, али једном удари у њу гром, те убије чувара-Диздара – и запали је те је куле још мало остало. У тога града била је ћуприја на синџирима, дуга 100 метара.

Натписа нијесам могао наћи, јер Турци повадили све сводове од врата и продали их у Грачаницу. Више цркве има и старо православно гробље, по коме и данас расте перуника и питома ружица. Около су сами мухамеданци који нерадо гледају остале вјере с тога није лако истраживати.“

Митар Поповић-свештеник бољанићки

Дабро-босански Источник, септембар, 1896.

Чланци и грађа з акултурну историју источне Босне, 1975.

 

*Стари градови у Мајевици и Требовцу

+СЕ ПИСА

ВУКАДHNЬ ДѢКЬ

ВУКАДHNЬ ДѢКЬ

Leave a comment