Средњовјековна црква у Фочи

Најстарији помен имена Фоче је из 1368. године. Касније се спомиње у домаћим изворима под именом Хотча а од доласка Турака среће се најпре у турским а онда и у домаћим изворима данашњи облик Фоча.

У средњем веку у Фочи су постојале две цркве, једна на месту данашње Цареве џамије а друга на десној обали Ћехотине у Каурском пољу. О овим црквама до скоро је постојало само народно предање а данас постоје и докази о њиховом постојању.

Џамију је султан Бајазит Други подигао у Фочи 1501. године, али, како се испоставило, на темељима цркве изграђене у средњем веку.

Ову тврдњу изнео је историчар Асим Бејтић, у детаље објашњавајући унутрашњу конструкцију темеља, такозване кустодије, грађене за потребе свештеника у доба стила романика…

„На том локалитету су пронађени и српски гробови, а да је ту била црква, указују и снажни дебели зидови, какве џамија са обичним кровиштем уопште нема, као и низ других детаља, који су историчара Бејтића навели на непогрешив закључак о првобитном постојању цркве. Зато смо и ми из Црквене општине заинтересовани да археолози несметано ураде свој део посла и да се, ако је истина да постоје две богомоље на једним темељима, локалитет конзервира, а не праве ни црква ни џамија“, каже Данило Црногорац, свештеник из Фоче.

Алаџа значи шарена, тј. кажу да је била украшена сликама. То је јошједан доказ да је преуређена одправославне цркве украшене сликама тј. фрескама –

Leave a comment