Тобут – Хајдуково брдо

ва некропола средњовјековних споменика налази се на Мајевици у тобутском засеоку Трначко, тачније на православном гробљу овог засеока на Хајдуковом брду

Некрополу садрже три споменика – ступа, од којих су два полегнута и премјештена са свог првобитног положаја и данас се налазе уз саму ограду гробља , док трећи није помјере.

Сви споменици су украшени крстом, од тога су два украшени и сабљом, а један са двије тзв. ,,(полу) јабуке,, које су исклесане (испупчене) са страна споменика.

Сама појава сабљи (овдје као украса), које су дошле на ове просторе заједно са турском окупацијом, послужило је Ш.Бешлагићу да одреди период настанка ових споменика, између краја 15. и почетком 16.вијека, тако да ови споменици представљају примјер једних од касније исклесаних стећака чиме се и завршава њихово постојање.

На жалост на овим споменицима нема сачуваних натписа нити индиција да их је и било. Па тако не можемо сазнати никакав податак о покојницима, ни како предадоше душе своје и ко им подиже биљеге.

Али постоји један мрамор, са веома занимљивим и вриједним ћириличним натписом који се вјероватно налази у близини ових споменика а његов опис и транскрипт је објављен 01.07.1895. у Гласнику Земаљског музеја у Сарајеву под насловом ,,Натписи из сјеверне и источне Босне“ (Сл.5.). Текст је др Ћири Трухелки послао његов сарадник са овог краја ,,оружнички стражмештар“ Томо Драгичевић па га у цијелости преносимо:

,,Близу села Трњачке, на међи опћине богутске, а на путу, који води из Пељава преко Јање уз брдо те оданле у Богутово село, бијаше неколико мраморова,које је народ разбио, те остаде само један са овим на жалост посве лошим сачуваним натписом:

АСЕ ЛЕЖН…….. NА СВОН ЗЕМЛН NА ПЛЕМЕNHТОH (ACE)

   ПОСТАВHСТА БHЛЂГb СВАСNb   …..Н ТРbДОЕ А ТОH ПИСА

ГОHVHNb ПОПb.

Стећак мјери по дуљини 190 цм, а по ширини 80 цм, висок је 50 цм.

Име Гојчина попа још је данас живо у оној околици, а цијели један шумски крај на југу од Прњавора (котар Зворник) зове се Гојчин.“

Док се још задржавамо овим текстом на Хајдуковом брду, морамо рећи да постоји и неколико народних предања везаних за назив овог брда. По једном казивању име је добило по хајдуку Јовици Максићу (Максимовићу) који је са овог брда непрекидно нападао турке, а чији потомци осим што живе на Мајевици, данас живе и у Босуту (Србија). По другом је у питању хајдук Манојло, син Николе Гаговића који је ратоватовао у Србији на страни Карађорђевих устаника и када се вратио наставио сукобе са турцима.

Иначе на источним падинама Хајдуковог брда, протеже се Богутово село, веома богато локалитетима на којима је пронађено мраморје са очуваним ћириличним натписима у коме се помињу имена:

  • ВЛК, ЉУБАН, МЕДОШ, ПРИБИЛ, БРАЈКО (Локалитет Вучјак);
  • РАДОЈЕ ПРИГОЈЕВИЋ ОБРАДОВИЋ, МАТИ ТВРДИСЛАВА (Локалитет Кошарићи)

Данас је ово мраморје премјештено и налази де испред Центра за културу у Угљевику.

О натпису попа Гојчина можете прочитати на овом линку:

СТАРОСРПСКИ НАТПИС ПОПА ГОЈЧИНА

 

Коментари нису дозвољени.