Посјете

077915
Данас9
Јуче34
Ове седмице9
Укупно77915

ФБ Мајевички стећци

 

Ћирилични натпис у Сапни

СТЕЋАК СА НАТПИСОМ У САПНИ

У некадашњим бројевима Гласника Земаљског музеја, веома често су дописници погрешним називима одређивали поједине некрополе стећака. То је савременим истраживачима много отежавало рад, ако су се држали тих информација.  Они који пажљивије читали и знају гдје се која некропола и споменик налазе видјеће да је такав случај и са текстом др Ћире Трухелке ,, Натписи сјеверне и источне Босне,, у  Гласнику Земаљског музеја 01.07.1895 ,а ради се о натпису у Снијежници што није тачно. Тачно је да је тај натпис у мјесту Сапна, што ћемо и потврдити.

Текст из ГЗМ  преносимо у цијелости:

,, Снијежница

 

Слика 3.

У селу Снијежници близу Теочака у котару зворничком налази се на путу, којим се из Снијежнице иде у Теочак, у близини куће Ибре Хоџића споменик на облик саркофага, дуг 120 цм, висок 40 цм, а широк 50 цм осим подношка. На њему је овај горе оштећен натпис:

 

 

Слика 6.

Мањкави почетак лако је попунити, а ваља примјетити, да је клесар по свој прилици заборавио да уклеше презиме, те своју погрјешку опазио, пошто је довршио посао и накнадно ситнијим словима уметнуо између првог и другог реда. Према тому читаћемо:

 

У близини овог стећка леже у шикарју два друг, од којих је један сломљен те на челу уријешен цртежом, што га приказује слика 3.,,

 

У часопису ,,Баштина сјевероисочне Босне бр. 5“ , описана је некропола у Сапни, а нарочито је описан и споменик са ћириличним натписом који је данас узидан у ограду муслиманског гробља, а предмет је горе аписаног текста.Споменик у Сапни, данашње стање


Фотографија преузета са: www.bastina.ba


Слике у оку - Стећци Мајевице и манастир Рожањ

Емисија ИН ТВ Бијељина, Слике у оку - Стећци Мајевице и манастир Рожањ

 

☩ ПОЧЕТИЕ

Мраморје на Хајдуковом брду – Мајевица

Сл. 1. Могућ првобитни изглед и положај споменика 

Ова некропола средњовјековних споменика налази се на Мајевици у тобутском засеоку Трначко, тачније на православном гробљу овог засеока на Хајдуковом брду (Сл.2).


Сл. 2. Мапа предјела

Некрополу садрже три споменика -  ступа, од којих су два полегнута и премјештена са свог првобитног положаја и данас се налазе уз саму ограду гробља (Сл. 4.), док трећи није помјерен (Сл. 3.).

Сл. 3. Фотографија споменика са двије стране

Сви споменици су  украшени крстом, од тога су два украшени и сабљом, а један са двије тзв. ,,(полу) јабуке,, које су исклесане (испупчене) са страна споменика.

 

Сл. 4. Споменици украшени крстом и сабљом

Сама појава сабљи (овдје као украса), које су дошле на ове просторе заједно са турском окупацијом, послужило је Ш.Бешлагићу да одреди период настанка ових споменика, између краја 15. и почетком 16.вијека, тако да ови споменици представљају примјер једних од касније  исклесаних стећака чиме се и завршава њихово постојање.

На жалост на овим споменицима нема сачуваних натписа нити индиција да их је и било. Па тако не можемо сазнати никакав податак о покојницима, ни како предадоше душе своје и ко им подиже биљеге.

Али постоји један мрамор, са веома занимљивим и вриједним ћириличним натписом који се вјероватно  налази у близини ових споменика а његов опис и транскрипт је објављен 01.07.1895. у Гласнику Земаљског музеја у Сарајеву  под насловом ,,Натписи из сјеверне и источне Босне“ (Сл.5.).  Текст је др Ћири Трухелки послао његов сарадник са овог краја ,,оружнички стражмештар“ Томо Драгичевић  па га у цијелости преносимо:

,,Близу села Трњачке, на међи опћине богутске, а на путу, који води из Пељава преко Јање уз брдо те оданле у Богутово село, бијаше неколико мраморова,које је народ разбио, те остаде само један са овим на жалост посве лошим сачуваним натписом:

АСЕ ЛЕЖН........ NА СВОН ЗЕМЛН NА ПЛЕМЕNHТОH (ACE)

   ПОСТАВHСТА БHЛЂГb СВАСNb    .....Н ТРbДОЕ А ТОH ПИСА

ГОHVHNb ПОПb.

Стећак мјери по дуљини 190 цм, а по ширини 80 цм, висок је 50 цм.

Име Гојчина попа још је данас живо у оној околици, а цијели један шумски крај на југу од Прњавора (котар Зворник) зове се Гојчин.“

Сл. 5. Скица споменика из ГЗМ

Ето као што Гојчин ПОП уреза своје ријечи у камен тако се утврди и вјера у народу овога краја, па се испод самог гробља у дворишту једног старог напуштеног домаћинства налази и Часна трпеза (Сл. 6.) са натписом који гласи:

 ,,ОВО ЈЕ ЗЕМЉИШТЕ ПОКЛОНИО

ЗА УВИЈЕК У ИМЕ МОЛИТВЕ

ПЕРО ЈОВИЧИЋ ----------------''

Сл. 6. Часна трпеза, Трначко

Док се још задржавамо овим текстом на Хајдуковом брду, морамо рећи да постоји и неколико народних предања везаних  за назив овог  брда. По једном  казивању име је добило по хајдуку Јовици Максићу (Максимовићу) који је са овог брда непрекидно нападао турке, а чији потомци осим што живе на Мајевици, данас живе и у  Босуту (Србија). По другом је у питању хајдук Манојло, син Николе Гаговића који је ратоватовао у Србији на страни Карађорђевих устаника и када се вратио наставио сукобе са турцима.

Иначе на источним падинама Хајдуковог брда, протеже се Богутово село, веома богато  локалитетима на којима је пронађено мраморје са очуваним ћириличним натписима у коме се помињу имена:

-           ВЛК, ЉУБАН, МЕДОШ, ПРИБИЛ, БРАЈКО  (Локалитет Вучјак);

-          РАДОЈЕ ПРИГОЈЕВИЋ ОБРАДОВИЋ, МАТИ ТВРДИСЛАВА  (Локалитет Кошарићи)

 

Данас је ово мраморје премјештено и налази де испред Центра за културу у Угљевику.

 

Литература:

,,Гласник Земаљског музеја у Сарајеву „ – др Ћиро Трухелка, Сарајево, 01.07.1895.

,,Стећци - каталошко-топографски преглед“  - Ш. Бешлагић, Срајево, 1971.

,,Лексикон стећака“ – Ш. Бешлагић, Срајево, 2004.

,,Богутово Село – село које о(п)стаје“ Проф. Др Слободан Лукић, Бијељина, 2004.

 


 

ФОТО-АЛБУМ - Клик на фотографију!

 


Локација некрополе:


 

 

Петковци (Доња Баљковица)

Ова некропола се налази у селу Петковци које с енекада звало Доња Баљковица, па ју је под тим именом и описао Шефик Бешлагић у свом ,,попису,, стечака ,,Стећци-каталошко-топографски преглед,, на страни 205. под бројем 34.Фотоалбум - клик на фотографију !


 Локација некрополе: 

ЈАКОВЉЕВИЋИ - Некропола II

Овај се локалитет такође налази, са лијеве стране пута на приватном земљишту ограђеном жицом, неколико стотина метара од свима добро познате некрополе коју чине споменици исписани ћириличним натписима у Пиперима, зеасеок Јаковљевићи.

Некрополу чини шест споменика, у главном стубова. Натписи и украси нису уочени, а споменици су обрасли маховином, утонули у земљу.


 

ФОТО-АЛБУМ КЛИК НА ФОТОГРАФИЈУ ! 

 

 

Бошковићи - Мраморје

Некрополу Мраморје - Бошковићи , сачињава око 40 споменика , неједнаке обраде , различитих материјала (различити каменоломи) . Један усправан споменик , ниска стела , остало су све сљемењаци и сљемењаци са постољем , с тим што има један двоструки и 3-4 ниских сљемењака са постољем ( укупне висине око 40цм са постољем) .

Пет споменика  који су помјерени оријентисани су Сјевер Југ, а остали сви Исток - Запад . По казивању мјештана , један је споменик однијело клизиште неких 150 м, а неки су и помјерени "у међу" да би се њива обрађивала .(мислећи на оне оријентисане Сјевер - Југ ).

Тутњевац - Мишљенац

Веома познат у стручној  литератури је натпис на споменику-стећку из Тутњеваца чија је транскрипција први пут објављена у једном Гласнику Земаљског музеја од 01.07.1889., а други пут у Зборнику средњевијековних натписа БиХ - Књига IV, Марко Вего, Сарајево, 1970., и он се чита:


СHЕ ПОЧHВАЕТb

...АNАNHNb NА СВОЕH ЗЕМЛH А ПО

СТАВH СHГУ В CHNА ДРАГОЂ И БОГДАНb

 

Опширније: Тутњевац - Мишљенац

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

 

Пријавите се !

Преузмите банер

Мапа

Мајевички стећци © 2013. Сва права задржана.