Мраморје

+ NА СВОH ЗbМЛH NА ПЛЕМENHТОH +

Посјете

085906
Данас29
Јуче40
Ове седмице220
Укупно85906

ФБ Мајевички стећци

 

☩ ПОЧЕТИЕ

Битка код Билеће (1388) – Заборављени гроб Влатка Вуковића

Битка код Билеће одиграла се 27. августа 1388. године недалеко од истоименог града, између османлијских пљачкашких одреда предвођених Лала Шахином (који је предводио Османлије у победи на Марици 1371. године) и одреда краљевине Босне које су предводили Влатко Вуковић и Радич Санковић.

 

Турски војсковођа Шахин напао је са 18 000 војника коли су дочекани од стране Влатка Вуковића и Радича Санковића са 7 000 војника спремних да крвљу бране своју земљу и веру. Битка се окончала потпуним поразом Османлија у коме се и сам Лала Шахин једва спасао бекством, док су губици у победничким редовима били незнатни. Након ове битке, отомански упади у Босну су престали на неко време, а о утиску који је она оставила на ондашње људе говори и епитаф који је уклесан на гробу Влатка Вуковића у Бољунима, недалеко од Стоца у Херцеговини:

 iАСЕ ЛЕЖИiЕК

ДОБРИ  ЈУНАКb  H 

 

 

            ВЛАТКО

           ВУКОВИ

 

          Ћ   ПИШЕ

          СЕМОРАДb

 Непуних годину дана касније, велика отоманска војска се сукобила у Косовском боју са комбинованом српском војском, чије лево крило су чинили одреди краља Босне Твртка I (1353—1377, 1377—1392) предвођени Влатком Вуковићем, који су допринијели побједи над османлијама.

Ради тога честитке за побједу стижу краљу Твртку IКотроманићу. Сам Твртко 1. јула 1389. г. пише Трогиранима о својој великој побједи над Турцима. Пише и Фирентинцима, а они му одговарају да су за побједу већ сазнали. Из свега се да закључити да је у пријеподневним часовима тог 28. јуна извојевана побједа Срба над Турцима.

Глас о побједи је одаслан. У току само једне једине ноћи стиже у Париз. Како? (Недвојбено је доказано да су са цркве Нотр Дам у Паризу, 29. јуна звона објавила ту побједу).


Тајна Косовског боја

http://www.rastko.rs/rastko-bo/umetnost/mderic-kosovo.html


 

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

Пријавите се !

Преузмите банер

Мапа