Посјете

078604
Данас9
Јуче31
Ове седмице98
Укупно78604

ФБ Мајевички стећци

 

Др Горан Комар - предавање у Гацку

Ћирилични натпис у Сапни

СТЕЋАК СА НАТПИСОМ У САПНИ

У некадашњим бројевима Гласника Земаљског музеја, веома често су дописници погрешним називима одређивали поједине некрополе стећака. То је савременим истраживачима много отежавало рад, ако су се држали тих информација.  Они који пажљивије читали и знају гдје се која некропола и споменик налазе видјеће да је такав случај и са текстом др Ћире Трухелке ,, Натписи сјеверне и источне Босне,, у  Гласнику Земаљског музеја 01.07.1895 ,а ради се о натпису у Снијежници што није тачно. Тачно је да је тај натпис у мјесту Сапна, што ћемо и потврдити.

Текст из ГЗМ  преносимо у цијелости:

,, Снијежница

 

Слика 3.

У селу Снијежници близу Теочака у котару зворничком налази се на путу, којим се из Снијежнице иде у Теочак, у близини куће Ибре Хоџића споменик на облик саркофага, дуг 120 цм, висок 40 цм, а широк 50 цм осим подношка. На њему је овај горе оштећен натпис:

 

 

Слика 6.

Мањкави почетак лако је попунити, а ваља примјетити, да је клесар по свој прилици заборавио да уклеше презиме, те своју погрјешку опазио, пошто је довршио посао и накнадно ситнијим словима уметнуо између првог и другог реда. Према тому читаћемо:

 

У близини овог стећка леже у шикарју два друг, од којих је један сломљен те на челу уријешен цртежом, што га приказује слика 3.,,

 

У часопису ,,Баштина сјевероисочне Босне бр. 5“ , описана је некропола у Сапни, а нарочито је описан и споменик са ћириличним натписом који је данас узидан у ограду муслиманског гробља, а предмет је горе аписаног текста.Споменик у Сапни, данашње стање


Фотографија преузета са: www.bastina.ba


☩ ПОЧЕТИЕ

Херцег Нови добија споменик свог оснивача Твртка Првог Котроманића

Аутор: Здравко Шакотић Фото: Здравко ШакотићКраљ Твртко Први Котроманић, који је 1382. године ударио темеље Херцег Новог, добиће свој споменик и биће постављен на Шкверу.


Налазиће се изнад поменуте луке „да дочекује бродове и морепловце али и бројне туристе који долазе у град под Орјеном“. „Споменик је висок 5,6 метара и тежак 1,2 тоне. Изливен је у Загребу и биће превезен до Херцег Новог чим се створе услови за то“, казао је данас новинарима градоначелник Херцег Новог Дејан Мандић.

Он је додао да сутра у Херцег Нови долази аутор споменика, Драган Димитријевић, који треба да се договори о појединостима око изградње постоља и врсте темеља за његово постављање.

Израда споменика кошта 56.000 евра, а општина је до сада исплатила 36.000 евра и новац није проблем, казао је Мандић и најавио је да ће се са градњом постоља почети у септембру. „Сигурно ће, споменик краљу Твртку на Шкверу, бити постављен до 28. октобра, Дана општине Херцег Нови“, рекао је Мандић.

Преузето са: http://trebinjelive.info/2013/07/18/herceg-novi-dobija-spomenik-svog-osnivaca-tvrtka-prvog-kotromanica/

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

 

Пријавите се !

Преузмите банер

Мапа