Посјете

073112
Данас3
Јуче37
Ове седмице171
Укупно73112

ФБ Мајевички стећци

 

Свети Сава - српска слава !

☩ ВСЈЕХ ПРАВОВЈЕРНИХ КРСТИЈАН МОЛАБНИК СAВА ГРЈЕШНИ ☩

Фреска - манастир Стденица.

Свим Србима, православним крстјанима сретан празник !

ДР ГОРАН КОМАР ЗА СХ: Стећак је окамењени српски жал за Православном ромејском цивилизацијом

Датум: 03. 01. 2018.

Ако људи заћуте камење ће проговорити!

Ове библијске ријечи данас су дословно оживјеле на просторима старог Хума, Захумља и Босне. Стећак је проговорио и виче до неба! Иако га грубо ућуткују и пријете му, оглашавају га сулудим и казују му „нову-древну повијест“, он не застаје. Када им ништа не помогне минирају га и ломе. Стећак и кроз камени прах истином куне дух лажи и похаре и благосиља руке и длијето свог доброг ковача (клесара) Миогоста који му на груди уреза свету ћирилицу.

И када су српска археологија и историја заћутале, уцјењене и препродане Јудином мјером, проговорио је српски љекар. Православни светитељи су доброг љекара означили као  најприроднијег боготражитеља и истинољупца, а др Горан Комар данас то живо свједочи. Вапај српског похараног културног и духовног насљеђа дозвао га је срцем да крене Херцеговини, земљи својих отаца, а пратећи ћирилички запис.  Он је данас најсигурнији и од стећка завјетовани тумач средњовијековних ћириличких записа Херцеговине, Црне Горе и Босне. Кроз његово грло и очи камен је проговорио и прогледао.

Опширније...

☩ ПОЧЕТИЕ

Херцег Нови добија споменик свог оснивача Твртка Првог Котроманића

Аутор: Здравко Шакотић Фото: Здравко ШакотићКраљ Твртко Први Котроманић, који је 1382. године ударио темеље Херцег Новог, добиће свој споменик и биће постављен на Шкверу.


Налазиће се изнад поменуте луке „да дочекује бродове и морепловце али и бројне туристе који долазе у град под Орјеном“. „Споменик је висок 5,6 метара и тежак 1,2 тоне. Изливен је у Загребу и биће превезен до Херцег Новог чим се створе услови за то“, казао је данас новинарима градоначелник Херцег Новог Дејан Мандић.

Он је додао да сутра у Херцег Нови долази аутор споменика, Драган Димитријевић, који треба да се договори о појединостима око изградње постоља и врсте темеља за његово постављање.

Израда споменика кошта 56.000 евра, а општина је до сада исплатила 36.000 евра и новац није проблем, казао је Мандић и најавио је да ће се са градњом постоља почети у септембру. „Сигурно ће, споменик краљу Твртку на Шкверу, бити постављен до 28. октобра, Дана општине Херцег Нови“, рекао је Мандић.

Преузето са: http://trebinjelive.info/2013/07/18/herceg-novi-dobija-spomenik-svog-osnivaca-tvrtka-prvog-kotromanica/

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

 

Пријавите се !

Преузмите банер

Мапа