Мраморје

+ NА СВОH ЗbМЛH NА ПЛЕМENHТОH +

Посјете

119553
Данас37
Јуче79
Ове седмице37
Укупно119553

ФБ Мајевички стећци

 

☩ ПОЧЕТИЕ

Хајдук Мијат Томић 1610.-1656.

За овог хајдука поред  много догађаја и доживљаја о којима су испјеване многе народние пјесаме, занимљив је и надгробни споменик - стећак.

Стећак се налази у католичком гробљу Св. Илије у Дољанима. Занимљив је и положај надгробног споменика који је постављен другачије од осталог католичког спомења.

 

,,Бре, ђидијо ВЛАШЋЕ неопрано! Турски беглук у тебе је шала.,, - у једној пјесми субаша Мурат ,хајдука Мијата Томића назива ВЛАХОМ. Која случајност... Турци су добро знали ко је ко у Босни. А нас Србе, мислећи да је то погрдно и дан данас називају власима.


Тада у вријеме рођења хајдука Мијата Томића, читав тај крај око Дувна и Раме је већином био насељен православним житељима што се може прочитати из овог текста:


 ,,Како је покатоличена западна Херцеговина,,


И поред повољних услова за деловање на територијама које су биле у границама турске државе, током шеснаестог и почетком седамнаестога века фрањевци у почетку нису постигли неке значајније успехе у превођењу православних у римокатоличку веру. У извештају макарског бискупа Бартоломеја Бартула Качића из 1626. године потврђује се да су у свим парохијама – жупама његове бискупије, у чији састав су уврштени Дувно и Рама, у већини били православни. Слично стање, према извештају истог бискупа, било је и десет година касније. Дувањска и рамска жупа (парохија) биле су у саставу самостана Светога Петра у Рами. Бискуп извештава да је приликом ове посете у дувањском селу Липи са православне на римокатоличке веру превео 31 лице, а у Бришнику, селу у коме је рођен хајдучки харамбаша Мијат Томић, десет лица.

 

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

Пријавите се !

Интерактивна мапа

 

sara01

 

mramorjemapa

 

sara01