Мраморје

+ NА СВОH ЗbМЛH NА ПЛЕМENHТОH +

Посјете

119548
Данас32
Јуче79
Ове седмице32
Укупно119548

ФБ Мајевички стећци

 

☩ ПОЧЕТИЕ

Опустошена праисторијска некропола на Бардачиловцу

         Поред добро позантог, нерјешеног случаја - крађе стећка са православног гробља у близини Дубнице код Калесије, на Мајевици је, у неколико задњих година постала пракса да се уништавају археолошки локалитети.

      Случајним обиласком археолошког локалитета Бардачиловац  затекли смо ову бронзанодопску некрополу ,,преорану,, , а што смо каснијим сазнањима и утврдили да се није радило о званичном археолошком истраживању него ПЉАЧКИ.

     По причи свједока, неколико познатих лица, не бирајући зимско (не) вријеме дошли су на локлитет и почели вршити не дозвољене радове у сврху стицања личне материјалне користи. Потрага за ,,сувенирима,, по овом праисторијском гробљу је трајала два дана. Гробови су прекопани, а да ли је шта нађено – тешко ћемо сазнати .....

         Вјероватно је то у ,,тренду,, на Блиском Истоку па се тако понашају и ови наши актери заслијепљени похлепом.

         Бардачиловац није Палмира али су ефекти исти. Ни трава више не расте, што можете погледати у нашем фото-албуму.


Фото-албум - клик на фотографију !

       Иначе, Горњи и Доњи Бардачиловац су званични археолошки локалитети још од средине '80.-тих година. Тако да би требали бити заштићени законом и  да они који раде ове не легалне послове треба да одговарају.

 Некропола Доњи Бардачиловац се налази у засеоку Видовићи у атару села Јабланица. Локалитет је градинског типа, са правцем пружања С-И.
На локалитету је констатвана некропола са равним гробовима која временски припада крају бронзаног и почетку жељезног доба.
Сахрањивање у гробовма је било скелетно....

На некрополи је ископано 22 гроба и као честа појава константованои је етажно сахрањивање...

Горњи Бардачиловац

У засеоку Видовићи , на благом узвишењу у непосредној близини праисторијске некрополе Доњи Бардачиловац, приликом изградње сеоског водовода наилазило се на уломке керамичких посуда које припадају периоду крајем брозаног и почетку жељезног доба....

(Културно-историјско и природно наслијеђе општине Лопаре - Елаборат )

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

Пријавите се !

Интерактивна мапа

 

sara01

 

mramorjemapa

 

sara01