Мраморје

+ NА СВОH ЗbМЛH NА ПЛЕМENHТОH +

Посјете

127866
Данас68
Јуче137
Ове седмице205
Укупно127866

ФБ Мајевички стећци

 

☩ ПОЧЕТИЕ

Стара босанска властела у данашњој топономастици

 

У своме научном раду из 1922. ,,Стара босанска властела у данашњој топономастици“, аутор Владислав Скарић покушавајући да из писаних докумената веже имена одређених српских властелинина и њихових баштина, спомиње на крају текста и неколико имена уклесаних на мраморју (стећцима):

       ,,На једном мрамору у Калесији у зворничком котару спомиње се, да је на мртвога сјекао камен Милутин Кобловић у Годуши70. Не знам, је ли овај Милутин био какав мајстор, који је баш својом руком сјекао камен, или је он само дао заповјед, да се камен сијече о његову трошку, па о томе вјероватно и он био неки властелин. Вјероватније ми се чини, да је он био онај, који сијече камен, јер се поред њега спомиње у натпису други човјек, који је ударио натпис, па се ваљда овај бринуо о сјечењу камена. Годуш (ген. Годуши), која се спомиње у натпису, данас је село у зворничком котару, далеко од Калесије за 9 – 10 км. на сјеверо-источну страну. Узгред ћу споменути, да на другом крају Босне има село Каблови у котару Котор-Варош, које се у 14. вијеку звало Кабли71, а именом сјећа на породицу овога Милутина Кобловића.

     У сеоској опћ. Прибој – Пељаве у истом котару укопан је Драгоје Јунотић Тупковић, племенити Свибничанин72. У Босни данас нема никаква села Свибница, али имају села Српски и Турски Тупковићи у тузланском котару. У данашњој Србији има неколико села са именом Сибница, од којих је најближе Босни оно у опћ. закупској среза Груже, у крагујевачком округу. Да овај Драгоје није пореклом отуда?

   У истом селу је и гроб Радмила Брајковића, унука Бољерадова73. На Бољерада, дједа Радмилова, сјећа данашње село Бољорадина у опћ. Слатини у фочанском котару.

   Село Бановићи у тузланском котару носи презиме Божићка Бановића74, којије сахрањен ту у селу.

Рогатичко село Опрашићи још и сад носи име породице војводе Радивоја Опрашића75, који је, како стоји на једном гробном натпису у истом селу, ту закопан.

У херцеговој цркви код Горажда је укопан кнез Радивој Ширинић76. Десетак километара на југо-западу страну од цркве лежи село Ширинићи у опћ. Вранићима у фочанском котару.“

70Љ. Стојановић. Записи бр. 4733.

71Thalloczy, op. cit. стр. 410.

72Стојановић, Записи бр. 4739.

73и 74 Исти, 4740., 4737.

75и76 Стојановић, Записи, 4770., 4766., 4835 до 4837.

 

 

 

 

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

Пријавите се !

Интерактивна мапа

 

sara01

 

mramorjemapa

 

sara01