Посјете

073112
Данас3
Јуче37
Ове седмице171
Укупно73112

ФБ Мајевички стећци

 

Свети Сава - српска слава !

☩ ВСЈЕХ ПРАВОВЈЕРНИХ КРСТИЈАН МОЛАБНИК СAВА ГРЈЕШНИ ☩

Фреска - манастир Стденица.

Свим Србима, православним крстјанима сретан празник !

ДР ГОРАН КОМАР ЗА СХ: Стећак је окамењени српски жал за Православном ромејском цивилизацијом

Датум: 03. 01. 2018.

Ако људи заћуте камење ће проговорити!

Ове библијске ријечи данас су дословно оживјеле на просторима старог Хума, Захумља и Босне. Стећак је проговорио и виче до неба! Иако га грубо ућуткују и пријете му, оглашавају га сулудим и казују му „нову-древну повијест“, он не застаје. Када им ништа не помогне минирају га и ломе. Стећак и кроз камени прах истином куне дух лажи и похаре и благосиља руке и длијето свог доброг ковача (клесара) Миогоста који му на груди уреза свету ћирилицу.

И када су српска археологија и историја заћутале, уцјењене и препродане Јудином мјером, проговорио је српски љекар. Православни светитељи су доброг љекара означили као  најприроднијег боготражитеља и истинољупца, а др Горан Комар данас то живо свједочи. Вапај српског похараног културног и духовног насљеђа дозвао га је срцем да крене Херцеговини, земљи својих отаца, а пратећи ћирилички запис.  Он је данас најсигурнији и од стећка завјетовани тумач средњовијековних ћириличких записа Херцеговине, Црне Горе и Босне. Кроз његово грло и очи камен је проговорио и прогледао.

Опширније...

☩ ПОЧЕТИЕ

Мраморје у кинематографији

У неколико филмова бивше југословенске кинематографије појављују се сцене са стећцима. Један од првих филмова са сценама стећака је филм Хајрудина Крвавца из 1967. ,,Диверзанти,,.

За њим одмах слиједе ,,Битка на Неретви,, Вељка Булајића, снимљен 1969. године. За стећке сам В. Булајић каже: ,,Могао бих се сложити. Стећака има пуно у том дијелу БиХ, па ми се управо из разлога свидјела замисао да их дам направити и ставим на сцену...,,

 

Слична је ситуација и у филму ,,Глуви барут,, Бате Ченгића, сниман 1990. у селу Лукомир на Бјелашници (у филму као село Подгора). Такође су ,,прављени,, стећци за сцену, мада у близини има већа некропола стећака. Сцене из ова два филма можете погледати на страници ВИДЕО

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

 

Пријавите се !

Преузмите банер

Мапа