Посјете

078604
Данас9
Јуче31
Ове седмице98
Укупно78604

ФБ Мајевички стећци

 

Др Горан Комар - предавање у Гацку

Ћирилични натпис у Сапни

СТЕЋАК СА НАТПИСОМ У САПНИ

У некадашњим бројевима Гласника Земаљског музеја, веома често су дописници погрешним називима одређивали поједине некрополе стећака. То је савременим истраживачима много отежавало рад, ако су се држали тих информација.  Они који пажљивије читали и знају гдје се која некропола и споменик налазе видјеће да је такав случај и са текстом др Ћире Трухелке ,, Натписи сјеверне и источне Босне,, у  Гласнику Земаљског музеја 01.07.1895 ,а ради се о натпису у Снијежници што није тачно. Тачно је да је тај натпис у мјесту Сапна, што ћемо и потврдити.

Текст из ГЗМ  преносимо у цијелости:

,, Снијежница

 

Слика 3.

У селу Снијежници близу Теочака у котару зворничком налази се на путу, којим се из Снијежнице иде у Теочак, у близини куће Ибре Хоџића споменик на облик саркофага, дуг 120 цм, висок 40 цм, а широк 50 цм осим подношка. На њему је овај горе оштећен натпис:

 

 

Слика 6.

Мањкави почетак лако је попунити, а ваља примјетити, да је клесар по свој прилици заборавио да уклеше презиме, те своју погрјешку опазио, пошто је довршио посао и накнадно ситнијим словима уметнуо између првог и другог реда. Према тому читаћемо:

 

У близини овог стећка леже у шикарју два друг, од којих је један сломљен те на челу уријешен цртежом, што га приказује слика 3.,,

 

У часопису ,,Баштина сјевероисочне Босне бр. 5“ , описана је некропола у Сапни, а нарочито је описан и споменик са ћириличним натписом који је данас узидан у ограду муслиманског гробља, а предмет је горе аписаног текста.Споменик у Сапни, данашње стање


Фотографија преузета са: www.bastina.ba


☩ ПОЧЕТИЕ

Први писани помен имена Корај

На муслиманском активном Агића гробљу у варошици Корају, у околини Лопара, налази се један нишан у облику ступа, са ћириличким натписом који је пренесен са оближњег локалитета стећака. Натпис је уклесан на једној широј страни споменика. У њему се каже да ту на својој баштини лежи Петко Рајковић и да му је спомен поствио отац Рајко (Ступ се сада налази пред зградом О.Ш.)

О сахрањеном Петку и његовом оцу немамо података. Из текста натписа се види да је Петко укопан на својој баштини, што значи да се ради о угледнијем човјеку који је посједовао насљедно земљиште. Петко је добио презиме по оцу Рајку који је надживио сина. 

Натпис је значајан и због тога што се у њему први пут спомиње име насеља Корај. Турци су затекли Корај као средиште средњовиојековне жупе, коју су претворили у нахију са истим сједиштем.

По облику споменика и слова натписа највјероватније је да овај ступ са натписом потјече из ХV вијека.

 

Лексикон стећака, стр 280.

 

Натпис:

АСЕ ЛЕЖH

ПЕТКО РАH

КОВHЋ NА С

ВОωH БАШТ

HNH КОРА

Ю СH БHГ

ПОСТАВ

ωЦ РАHКО

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

 

Пријавите се !

Преузмите банер

Мапа