Посјете

073112
Данас3
Јуче37
Ове седмице171
Укупно73112

ФБ Мајевички стећци

 

Свети Сава - српска слава !

☩ ВСЈЕХ ПРАВОВЈЕРНИХ КРСТИЈАН МОЛАБНИК СAВА ГРЈЕШНИ ☩

Фреска - манастир Стденица.

Свим Србима, православним крстјанима сретан празник !

ДР ГОРАН КОМАР ЗА СХ: Стећак је окамењени српски жал за Православном ромејском цивилизацијом

Датум: 03. 01. 2018.

Ако људи заћуте камење ће проговорити!

Ове библијске ријечи данас су дословно оживјеле на просторима старог Хума, Захумља и Босне. Стећак је проговорио и виче до неба! Иако га грубо ућуткују и пријете му, оглашавају га сулудим и казују му „нову-древну повијест“, он не застаје. Када им ништа не помогне минирају га и ломе. Стећак и кроз камени прах истином куне дух лажи и похаре и благосиља руке и длијето свог доброг ковача (клесара) Миогоста који му на груди уреза свету ћирилицу.

И када су српска археологија и историја заћутале, уцјењене и препродане Јудином мјером, проговорио је српски љекар. Православни светитељи су доброг љекара означили као  најприроднијег боготражитеља и истинољупца, а др Горан Комар данас то живо свједочи. Вапај српског похараног културног и духовног насљеђа дозвао га је срцем да крене Херцеговини, земљи својих отаца, а пратећи ћирилички запис.  Он је данас најсигурнији и од стећка завјетовани тумач средњовијековних ћириличких записа Херцеговине, Црне Горе и Босне. Кроз његово грло и очи камен је проговорио и прогледао.

Опширније...

☩ ПОЧЕТИЕ

Први писани помен имена Корај

На муслиманском активном Агића гробљу у варошици Корају, у околини Лопара, налази се један нишан у облику ступа, са ћириличким натписом који је пренесен са оближњег локалитета стећака. Натпис је уклесан на једној широј страни споменика. У њему се каже да ту на својој баштини лежи Петко Рајковић и да му је спомен поствио отац Рајко (Ступ се сада налази пред зградом О.Ш.)

О сахрањеном Петку и његовом оцу немамо података. Из текста натписа се види да је Петко укопан на својој баштини, што значи да се ради о угледнијем човјеку који је посједовао насљедно земљиште. Петко је добио презиме по оцу Рајку који је надживио сина. 

Натпис је значајан и због тога што се у њему први пут спомиње име насеља Корај. Турци су затекли Корај као средиште средњовиојековне жупе, коју су претворили у нахију са истим сједиштем.

По облику споменика и слова натписа највјероватније је да овај ступ са натписом потјече из ХV вијека.

 

Лексикон стећака, стр 280.

 

Натпис:

АСЕ ЛЕЖH

ПЕТКО РАH

КОВHЋ NА С

ВОωH БАШТ

HNH КОРА

Ю СH БHГ

ПОСТАВ

ωЦ РАHКО

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

 

Пријавите се !

Преузмите банер

Мапа