Посјете

073112
Данас3
Јуче37
Ове седмице171
Укупно73112

ФБ Мајевички стећци

 

Свети Сава - српска слава !

☩ ВСЈЕХ ПРАВОВЈЕРНИХ КРСТИЈАН МОЛАБНИК СAВА ГРЈЕШНИ ☩

Фреска - манастир Стденица.

Свим Србима, православним крстјанима сретан празник !

ДР ГОРАН КОМАР ЗА СХ: Стећак је окамењени српски жал за Православном ромејском цивилизацијом

Датум: 03. 01. 2018.

Ако људи заћуте камење ће проговорити!

Ове библијске ријечи данас су дословно оживјеле на просторима старог Хума, Захумља и Босне. Стећак је проговорио и виче до неба! Иако га грубо ућуткују и пријете му, оглашавају га сулудим и казују му „нову-древну повијест“, он не застаје. Када им ништа не помогне минирају га и ломе. Стећак и кроз камени прах истином куне дух лажи и похаре и благосиља руке и длијето свог доброг ковача (клесара) Миогоста који му на груди уреза свету ћирилицу.

И када су српска археологија и историја заћутале, уцјењене и препродане Јудином мјером, проговорио је српски љекар. Православни светитељи су доброг љекара означили као  најприроднијег боготражитеља и истинољупца, а др Горан Комар данас то живо свједочи. Вапај српског похараног културног и духовног насљеђа дозвао га је срцем да крене Херцеговини, земљи својих отаца, а пратећи ћирилички запис.  Он је данас најсигурнији и од стећка завјетовани тумач средњовијековних ћириличких записа Херцеговине, Црне Горе и Босне. Кроз његово грло и очи камен је проговорио и прогледао.

Опширније...

☩ ПОЧЕТИЕ

ДИАКb - Ко су диаци ?

...Још се спомињу два скулптора, којим придјевак није ковач већ ,,диак,,, а то је ВУКАДИНb ДИАКb, споменут на Пељавском гробљу, котара зворничког, а ДРАГОЕ ДИАК, од ког се налази натпис на Засеоку (окружје Доња Тузла). Ријеч ,,дијак,, је у савезу са ,,ђацима,, на двору босанских владара и великаша, који су служили као тајници, или опет са ђацима који су код православних свештеника служили као једноставни писари, а често и као слуге. Овај назив, а и сами споменици по свом положају и карактеру већ падају у други културнио положај.

Ћиро Трухелка, Гласник Земаљског музеја - 01. октобар 1891. ,стр. 386

 

     Такође и ,,Мирсолављево Јеванђеље,, је писао дијак Глигорије, по нахођењу кнеза Мирослава, брата великог жупана Стефана Немање. Мирослављево јеванђеље је, вјероватно, било намјењено његовој задужбини – епископској цркви св. Петра и Павла у Бијелом Пољу на Лиму, а претпоставља се да је тамо могло бити исписано и илустровано.

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

 

Пријавите се !

Преузмите банер

Мапа