Посјете

078604
Данас9
Јуче31
Ове седмице98
Укупно78604

ФБ Мајевички стећци

 

Др Горан Комар - предавање у Гацку

Ћирилични натпис у Сапни

СТЕЋАК СА НАТПИСОМ У САПНИ

У некадашњим бројевима Гласника Земаљског музеја, веома често су дописници погрешним називима одређивали поједине некрополе стећака. То је савременим истраживачима много отежавало рад, ако су се држали тих информација.  Они који пажљивије читали и знају гдје се која некропола и споменик налазе видјеће да је такав случај и са текстом др Ћире Трухелке ,, Натписи сјеверне и источне Босне,, у  Гласнику Земаљског музеја 01.07.1895 ,а ради се о натпису у Снијежници што није тачно. Тачно је да је тај натпис у мјесту Сапна, што ћемо и потврдити.

Текст из ГЗМ  преносимо у цијелости:

,, Снијежница

 

Слика 3.

У селу Снијежници близу Теочака у котару зворничком налази се на путу, којим се из Снијежнице иде у Теочак, у близини куће Ибре Хоџића споменик на облик саркофага, дуг 120 цм, висок 40 цм, а широк 50 цм осим подношка. На њему је овај горе оштећен натпис:

 

 

Слика 6.

Мањкави почетак лако је попунити, а ваља примјетити, да је клесар по свој прилици заборавио да уклеше презиме, те своју погрјешку опазио, пошто је довршио посао и накнадно ситнијим словима уметнуо између првог и другог реда. Према тому читаћемо:

 

У близини овог стећка леже у шикарју два друг, од којих је један сломљен те на челу уријешен цртежом, што га приказује слика 3.,,

 

У часопису ,,Баштина сјевероисочне Босне бр. 5“ , описана је некропола у Сапни, а нарочито је описан и споменик са ћириличним натписом који је данас узидан у ограду муслиманског гробља, а предмет је горе аписаног текста.Споменик у Сапни, данашње стање


Фотографија преузета са: www.bastina.ba


☩ ПОЧЕТИЕ

ДИАКb - Ко су диаци ?

...Још се спомињу два скулптора, којим придјевак није ковач већ ,,диак,,, а то је ВУКАДИНb ДИАКb, споменут на Пељавском гробљу, котара зворничког, а ДРАГОЕ ДИАК, од ког се налази натпис на Засеоку (окружје Доња Тузла). Ријеч ,,дијак,, је у савезу са ,,ђацима,, на двору босанских владара и великаша, који су служили као тајници, или опет са ђацима који су код православних свештеника служили као једноставни писари, а често и као слуге. Овај назив, а и сами споменици по свом положају и карактеру већ падају у други културнио положај.

Ћиро Трухелка, Гласник Земаљског музеја - 01. октобар 1891. ,стр. 386

 

     Такође и ,,Мирсолављево Јеванђеље,, је писао дијак Глигорије, по нахођењу кнеза Мирослава, брата великог жупана Стефана Немање. Мирослављево јеванђеље је, вјероватно, било намјењено његовој задужбини – епископској цркви св. Петра и Павла у Бијелом Пољу на Лиму, а претпоставља се да је тамо могло бити исписано и илустровано.

Добро нам дошли !

  • Gost

Археолошке вијести

Loading feeds...

 

Пријавите се !

Преузмите банер

Мапа