Мраморје

+ NА СВОH ЗbМЛH NА ПЛЕМENHТОH +

Препоручујемо !

Одлична страница о историји Срба у БиХ кроз вијекове !

https://srbiubih.wordpress.com/

Препоручујемо страницу !

 

Срби насељавају просторе Босне и Херцеговине најмање 1.400 година. Кроз своју бурну и трагичну историју за слободу и самосталан живот БиХ приложили су милионске жртве, бранивши је од Бугара, Мађара, Турака, Аустријанаца, Њемаца и њихових слуга.

Све до почетка 20. вијека Срби су чинили већину становништва у БиХ, а готово апсолутно сва страна и домаћа научна јавност сматрала је Босну и Херцеговину српски земљама. У ватиканској енциклопедији из 1907. године а по попису из 1895. године стоји да у Босни и Херцеговини сем нешто Аустријанаца, Турака и Шиптара живи око 98% Срба подјељених на три вјероисповјести – православну, муслиманску и римокатоличку.

Судари цивилизација на овим просторима мотивисало је стварање посебних нација на основу религија или засебних регионалних историја све у циљу „завлади па владај“ политике. Нажалост тако је и данас. Циљ нам је да на бази релевантних историјских извора покушамо расвијетлити мржњом и лажима замрачене дневнополитичке теорије те мотивисати Србе да коначно престану да мрзе Босну и Херцеговину и Бошњаке да престану сматрати Србе за агресоре чију „Ер-ес“ као тобож геноцидну, треба ликвидирати, а све у циљу формирања базе за будуће договоре о изградњи боље и праведније државне заједнице.

Позивамо све историчаре (професионалне и аматере) да дају допринос у апологији нашег билошког и духовног опстајања западно од ријеке Дрине тако што ће свједочити истинито о Србима у БиХ кроз епохе и судбине, кроз призму националног, духовног, економског и културног развитка народа који је највише пострадао и који је највише заслужан за слободу свих народа у БиХ.

http://srbiubih.com

Црквишта и некрополе Ђеруша и Дићи

Невјероватна сличност некропола са црквиштем Ђеруше на Мајевици и Дићи код Љига

Један, занимљив видео:

 

 

 

Светли гробови

Јован Јовановић Змај

Светли гробови

1879. г.

Декламовано на поселу које су приредили ђаци Више гимназије београдске 25. јануара 1879. г. у корист породице Ђуре Јакшића.
 

Опширније: Светли гробови

+

Всјем православним Христијан сретан празник Вазнесења Господњег

 


Вазнесење Господње - Хвалов зборник, 1404.


Детаљније на ПЛЕМЕНИТО.ЦОМ