Мраморје

+ NА СВОH ЗbМЛH NА ПЛЕМENHТОH +

Пронађене громиле у Лопарама

О громилама на Мајевици се мало писало, па се на њих није ни обраћала пажња. Неколико ријечи је написано у једном од Гласника Земаљског музеја, и то о могућој громили у Пушковцу на тзв. Ђукића брду, због свог не природног изгледа висине 30так метара које се разликује од околине и околних брежуљака.

 


Јуче смо били на овој сасвим новој локација, а обавјештени смо од стране г-дина Тешановић М. који нас и доведе до ових, одмах на први поглед занимљивих ,,објеката,,. По причи старијих мјештана по путу и њиви око ових брежуљака налажени су комади керамике, која је била украшена веома занимљивим шарама, које су они као дјеца сакупљали, али на жалост до данас их нису сачували не знајући о чему се ради. Иначе ово мало православно гробље је на самој громили које мјештани зову ,,Сeге,, , ми смо је означили као Громила 1.   На тој громили се налази и једна плоча (50х50цм, можда преврнута) са једним уклесаним жљебом.  Мјештани су око ње копали тражећи благо.  Са Громиле 1. према југу, издиже се још један мало већи и заобљенији брежуљак.

Ми га означишмо као Громила 2.На њој нема никавих трагова осим неколико мањих дијелова стијена. Са Громиле 2. према истоку протеже се пољана (некад њива). У ,,живој огради,,-шибљу,  која дијели њиву око Громиле 2. пронађени је велики број обрађених камених комада занимљивих облика.

Прављени су од камена пјешчара, лошег квалитета, прекривени маховином, али на њима се ипак распознаје нека врста обраде. Посебно су занимљива два идентично обрађена камена. На узвишењу изнад ове громиле налази се извор који никада не пресушује, сад је из њега разведена вода по оближњим кућама. Можда је на овоме брежуљку тзв. Громила 2. некада био некав објекат од камена, који ј епорушен, па су некадашњи становници развукли те камене блокове на крај њиве, да би је могли не сметано обрађивати.
Није нам помогло ни тражећи одређене топониме, који би, по Јанковић Ђорђу, могли открити да се ради о громилама.
Предања о овој локацији нема. Нико се од мјештана не сјећа да је било шта затечено на овом ужем простору.

 

Неколико примјера из ,,Годишњака,, Академије наука и умјетности БиХ

Детаљније о громилама прочитајте текст ,,Погреб Срба у раном средњем веку,,

Фотографије