Пипери – Јаковљевићи – средњовјековна некропола са Црквиштем

екропола средњовјековних надгробних споменика у засеоку Јаковљевићи у Пиперима, је некропола са највише сачуваних натписа у Босни и Херцеговини. Споменици су постављени дуж старог пута који је, наводно водио од ријеке Саве преко Мајевице према Сребренику.  Од двадесетак споменика, готово сви су имали или још увјек имају јасно видљив ћирилични натпис. Споменици припадају породицама Братосалић, касније Милошевић, Духович, (Х)мошевић.

Снимак некрополе прије реконструкције

Ова некропола од непроцјењивог значаја дуго је била запостављена од надлежних институција. Иако су сви истраживачи од 19. вијека па на овамо, веома често спомињали ову некрополу и проучавали њене натписе и тиме јој давали на још већој важности она је због немара све више пропадала. Споменици су били преврнути, разбацани, готово невидљиви у шуми.

Данашње стање некрополе

2012. године залагањем археолога Музеја Семберије из Бијељине долази до реконструкције некрополе. Споменици су очишћени, враћени у првобитне положаје и тиме је некропола добила изгледе онакав какав је отприлике и био прије неколико вијекова.

На јужној страни ове некрополе, налази се локалитет у народу звани Црквиште, што нам говори о могућем постојању остатака старе цркве. Уз много материјалних доказа, остатака разбацаног, руком обликованиог камења покрај пута и једног стуба све су веће наде да се оствари народно предање о старој Цркви у близини ове некрополе.

Остатак стуба као споменика или као дијела некаквог објекта.

О натписама ове некрополе можете прочитати на сљедећим линковима:

СТАРОСРПСКИ НАТПИС ПРИБИСАВА МИЛОШЕВИЋА

СТАРОСРПСКИ НАТПИС (БОГАДАНА) БРАТОСАЛИЋА

СТАРОСРПСКИ НАТПИС МИЛОША БРАТОСАЛИЋА

СТАРОСРПСКИ НАТПИС МЕДОЈА БРАТОМЛИЋА

СТАРОСРПСКИ НАТПИС ДУХОВИЧУ

СТАРОСРПСКИ НАТПИС БОГИЛУ ОБРАДОВИЋУ

СТАРОСРПСКИ НАТПИС МЛАДИНУ АНИЧИЋУ

Коментари нису дозвољени.