Манастир Ђурђевац, Козарска Дубица XIV вијек

У селу Крива Ријека код Козарске Дубице пронађени су остаци манастира Ђурђевац, који датира из 14. века. У ископавање археолошких остатака овог храма и истраживања су укључени Удружење археолога Српске, Завичајни музеј Градишке и општина Козарска Дубица.

До сада су ископани делови олтара, фреске, али и други археолошки материјал, који потврђује да је реч о манастирском комплексу, посвећеном Светом Ђорђу.

– Ово је изузетно вредно археолошко налазиште. Пронашли смо скоро комплетан олтар, а у унутрашњем делу трагове фресака, као и свештеничке клупе. Манастирска црква порушена је у првој најезди Турака, а касније је обнављана. Желимо да манастир Ђурђевац постане културно-историјски споменик – изјавио је археолог Завичајног музеја Градишка, Бојан Вујиновић.

Ископавање остатака манастирског комплекса током протеклог месеца отежавала је киша. Ипак, упорност и пожртвованост мештана се исплатила. Ископавање се наставља, а сваким даном, проналази се све више доказа о овом здању. Прикључили су се и најмлађи мештани овог краја, који кажу да уче о историји, вери, археологији, животу у овим крајевима.

Мештани Криве Ријеке, села на размеђу Козарске Дубице и Приједора, верују да би изградња нове светиње уз археолошко налазиште вратила живот у ово село, у којем је некада живело око 2.000 становника.

– Ово је значајан споменик за православни народ. Његов проналазак је од великог значаја и за ову парохију, у којој данас живи свега 200 људи – каже јереј Борис Нарић.

Крива Ријека и околина маме нетакнутом природом. Ипак, пут до Ђурђевца је лош, макадамски. Мештани се надају да ће по завршетку ископавања на овом месту бити подигнут нови манастир, у славу старог. Верују да би храм довео вернике, туристе, оживео село. Можда би се тада нашло и новца да се пут поправи, а верују да би се нашло и оних који би овде градили викендице. Због тога, свакодневно обилазе археолошко налазиште, помажу, друже се с археолозима и чекају промену.

+СЕ ПИСА

ВУКАДHNЬ ДѢКЬ

ВУКАДHNЬ ДѢКЬ

Коментари нису дозвољени.