Манастир Свете Анастасије – 13. вијек

СРЕДЊОВЕКОВНИ МАНАСТИР ОТКРИВЕН УЗ НОВИ АУТО-ПУТ: Археолози и машине на траси Кузмин – Сремска Рача

НА траси где се изводе радови за нови ауто-пут Кузмин – Сремска Рача, у близини реке Босут, пронађени су темељи за које се претпоставља да припадају средњовековном манастиру Свете Анастасије и 190 гробова који су добро очувани.

Овај локалитет откривен је пре десетак година, Фото С. М.

Како за „Новости“ каже Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици, у току је обрада пронађених материјала након које ће се тачно знати коме су припадали зидови утврђења и из ког су тачно периода.

Археолошки локалитет који се налази километар од ушћа реке Босут у Саву у близини села Вишњићево, откривен је пре десетак година, али још није истражен. Пре него што су почели радови на изградњи деонице ауто–пута, извођачи радова су упознати да је у близини налазиште, како се не би нешто оскрнавило.

Фото С. М.

– То су темељи који припадају средњовековној грађевини, ми сада не можемо са сигурношћу да тврдимо да ли је то манастир Свете Анастасије. О овој цркви нема писаних докумената, једино што смо дошли до податка да се она спомиње у 13. веку у мађарским изворима. Наводи се да се тај манастир налазио у близини села Грк, а то је данашње Вишњићево и поклапа се са локацијом на којој су пронађени остаци зидина – прича Шулаја, додајући да ће се много више сазнати за неколико месеци, када се заврши комплетна обрада пронађених материјала, међу којима су и метални новчићи.

Након разарања манастира од Турака остало је веома мало писаних трагова, што ствара „рупу“ из тог периода.

– Баш зато не можемо да прецизирамо из којег је периода, јер можда нас истраживања одведу и у неком другом правцу – указује Шулаја који не крије да су посао хтели да им покваре „дивљи археолози“ који су ноћу покушавали да упадну на локалитет како би се докопали археолошких предмета.

Фото С. М.

КОНВЕРЗАТОРСКИ РАДОВИ

ИЗГРАДЊА ауто-пута настављена је на делу где нису археолози, који завршавају истражне радње. Нова траса ауто-пута прелазиће изнад дела цркве на којој ће се урадити конверзаторски радови.

https://www.novosti.rs/

Коментари нису дозвољени.