Први писани помен мјеста Шековићи

ековићи су насеље у Републици Српској, кроз које протиче ријека Дрињача. По казивањима старих, насеље су основали становници источне Херцеговине са подручја Гацка и Невесиња, из Шековине који су дошли крајем 17. вијека и одатле и потиче сам назив насеља Шековићи.

Прије неколико дана наш врли сарадник Маринко Петровић, обилазећи село Тепен (2-3 км од Шековића) на сеоском гробљу наиђе на средњовјековни споменик са натписом, па нам посла фотографије тог мрамора у облику стуба који је са једне стране исписан старом ћирилицом, а са друге стране ,могуће, дописано новијим писанијем, што не би био први такав случај.

Натпис гласи:

АСЕ

ПHСА

NHКОЛА

ШЕКО

ВHЧb

Други дио натписа спомиње Миленко С. Филиповић у Гласнику етнографксог музеја – књига 15. из 1940. године:

,,Веома је живо предање да је на месту Црквине  у Трнову била црква – манастир Св. Петке и да је кула Фадилпашића у Трнову била саграђена каменом од те цркве. Према извештају г. С. Савића, стари Трновци причају да су слушали од својих старих како би се на стотине пушака вешало и уз једну велику крушку на Црквини услањало, кад би народ долазио на збор у цркви. Према народном предању, та црква није тако давно напуштена. Поред тога, г. Савић износи да на једном надгробном споменику на Тепену, чији се натпис не може у целости да прочита, стоји ,,и бјеше манастир црква Свјате Петке звана Јавор и служи поп Раде.“

Остаје питање да ли смо ми погријешили са одређивањем старости датог натписа или су Шековићи одвајкада живјели у тадашњем Доњем Бирчу, тј. Шековићима ?

Иначе на простору општине Шековићи налази се 52 средњовјековне некрополе са око 900 надгробни споменика, мрамора – стећака.

+СЕ ПИСА

ВУКАДHNЬ ДѢКЬ

ВУКАДHNЬ ДѢКЬ

Коментари нису дозвољени.