Некатегорисана објава

Тајнопис на два старосрпска споменика у Босни

Током средњег вијека писање епитафа на надгробним споменицима вршено је разним техникама, на разне начине, зависно од вјештине писара-дијака.

Није се много обазирало на простор предвиђен за текст, него се дешавало да натпис (епитаф) пређе словима и текстом и на другу страну споменика, чак има и случајева да се натпис пише спирално као на Хумачкој плочи или око ивице споменика и то у више редова као што је то случај на надгробним споменицима Влаћа Бијелића и Вукосава Влађевића, који се налазе у цркви посвећеној Св. Кнезу Лазару, Влаховићи – Љубиње.

Ови горе поменути натписи нису врста тајнописа и поменути су само као примјер разних (занимљивих) начина писања натписа.

Овдје ћемо представити два натписа писана из неког, нама непознатог разлога тајнописом, тј. натписи писани ,,у огледало“ или модерно речено писани ,,у негативу„, а то су натпис на споменику  Влатка Влађевића из Влађевине код Рогатице и мало познати натпис на споменику Драгила Милетића са Љутог брда код  мјеста Допасци-Кладањ.

  • Споменик Влатка Влађевићa

Један је свима добро познат и много пута је извршена његова транскрипција и транслитерација, а то је натпис Влатка Влађевића на споменику тешком 24 тоне, који је пренешен са некрополе Влађевина код Рогатице у Земаљски музеј у Сарајеву.

Транскрипција по др Горану Ж. Комару гласи:

+ У име Оца и Сина и Светога Духа овдје лежи Влатко Влађевић који не мољаше ни једног човјека било којег, а обиђе много земље, а дома погибе. А за њим не оста ни син ни брат. А на њега усјече споменик његов војвода Миотош. Служио је Божијом помоћи и кнеза Павла милошћу. Који укопа Влатка, помену Бога.

  • Споменик Драгила Милетића

О овом споменику написана је која ријеч у Гласнику Земаљског музеја, и помиње се у каснијим радовим али само као препис, веома је занимљив баш као и претходни због начина писања натписа са десна у лијево ,,у негативу„. Преносимо податке како је Ћиро Трухелка преписао из писма које је Томо Драгичевић послао Виду Вулетићу Вукасовићу.

Како је описано у ГЗМ надгробни споменик се налази на Љутом брду у близини мјеста Допасци у некрополи коју чини још 21 споменик. Типа је саркофага без темеља дужине 2.13 м, висине 66 цм иширине 88 цм.

Транскрипција гласи:

Овдје лежи Драгило Милетић на својој земљи племенитој Допа(с)цих. Правих љета 40 са својим родом. Волини човјек коме год ја служити господину а кому год ја служих вјеран бјеше. Ово писа Драгиша син његов.

Такође не можемо а да не поменемо да је готово, након једног вијека Леонардо Да Винчи написао истим системом тајнописа своју збирку изума под насловом ,, Codex Leicester„.

Литература  и  извори :

*Ћирилични натписи Старе Херцеговине, Горан Ж. Комар, 2013.

*Гласник Земљаског музеја, Књига 4. Ћ.Трухелка Књига ,1894.

* Codex Leicester – Wikipedia