Православни храмови средњовјековне Босне и Хумске земље

Црквина, Борике код Рогатице, XIII вијек

Рогатица – На локалитету Црквине, недалеко од рогатичких Борика, некада је била црква која је саграђена у 13. вијеку.

Ово су потврдили археолози Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Љубица Срдић и Љиљана Парежанин, које су посљедњих десет дана боравиле на Црквинама са задатком да покушају наћи одговор да ли има истине у народном предању о постојању старе цркве.

– Већ прва три дана рада на локацији, која је према предању била задужбина краља Драгутина и његовог брата Милутина, синова Стефана Уроша Немањића, открили смо зид објекта за који смо процијениле да је западна страна некадашње цркве – рекла је Парежанин.

Љубица Срдић, која је водила ископ на Црквинама, каже да су даљим ископима тражили сјеверну и јужну страну објекта и посебно апсиду, односно олтар као основни дио за идентификацију остатака сваке цркве.

– На нашу срећу, претпоставка да смо на правом путу потврдила се откривањем, дјелимично девастираног сјеверног и јужног зида. На наше велико задовољство у добром стању је пронађена апсида, односно олтар који је у свакој српској цркви у полукружном облику – истакла је Срдићева наглашавајући да је циљ њиховог боравка на Црквинама остварен.

– Више нема дилеме велика црква од стотину квадрата је некада красила ово мјесто. Олтар, димензија 4,60 пута 3,25 метара је најбољи доказ да је црква стварно постојала и да је народно предање имало основа иако је од тада прошло преко седам вијекова – рекла је Срдићева.

Према ријечима Љиљане Парежанин неопходно је што прије заштитити оно што су пронашли и прећи на систематско истраживање цјелокупног налазишта и његово предавање науци и јавности. При тражењу остатака средњовјековне цркве, археолози су нашли и два новчића.

– Са једног новчића је прочитана 1920. година. То је доказ више да су вјерници овдје и тада долазили и даривали црквиште – рекла је Срдићева додајући да је другом новчићу потребно темељито чишћење.

*http://www.glassrpske.com

Фотографија преузета са: www.facebook.com/zavicajnoudruzenjeborike

Прелепа црква у Црквинама у Републици Српској, обновљена је 2008. године, поред темеља старе, коју су Турци срушили а која датира из 13. века и задужбина је краља Драгутина Немањића. Он је као српски владар управљао североисточном Босном (1284-1321.) и за то време подигао бројне цркве и манастире. На спомен плочи уписана су имена житеља, који су се борили против бројних окупатора и дали животе за слободу овога краја.

Не зна се тачно које су године изгашена кандила у овој цркви, пре њене обнове, али се поуздано зна да су кроз све протекле векове на њеним рушевинама, Срби из овога краја, редовно прислуживали свеће.

Црква у Црквинама посвећена је рођењу Светог Јована Kрститеља. Тада 7. јула, а и за Светог Илију 2. августа, са Борика овде долази свештеник и служи свету архијерејску литургију и код цркве се одржава велики народни збор. Остале дане у години поју јој усамљене птице и славуји у љубавним гнездима – у крошњама моћних и спокојних борова и јела које расутим мирисом и изувијаним гранама плету анђеоски ореол око усамљене цркве.

*www.rts.rs