Православни храмови средњовјековне Босне и Хумске земље

Црква Грабова – село Жуге, Средњи Локањ

Пронађени остаци средњовјековне цркве на Мајевици

Поштовани посјетиоци ово је други текст посвећен средњовјековној цркви на Мајевици у близини села Средњи Локањ, познатој као ,,црква Грабова“. Први текст (који можете прочитати на овој страници) се углавном ослањао на поуздане изворе из литературе, али захваљујући господину Дејану Марковићу из Угљевика, данас, по први пут јавности представљамо и материјалне доказе о постојању ,,Цркве Грабове“.

У наставку слиједи текст г-дина Дејана Марковића:

Прије 15-ак година док сам се интересовао за археолошке-историјске трагове на овом нашем подручју сазнао за прче о постојању цркве из средњег вијека на подручју села Жуге. Трагом тих прича одлучио сам са јоч два пријатеља ентузијаста Зоран Ђурковић и Илић Слађан, одем на то мјесто. Тада, кад сам посјетио то мјесто и увјерио се у постојање остатака неке грађевине, нисам понио фотоапарат да бих овјековјечио оно што сам видио. Зато сам одлучио поново да одем и исправим ту грешку.

После моје прве посјете Жугама имао сам прилике да поразговарам са археологом мр Мирком Бабићем тадашњим директором Музеја Семберије у Бијељини, који ми је потврдио постојање цркве из средњег вијека, које још није истражено, а за коју је он имао планове и жеље да је истрази. Нажалост, од тога ништа није било до дан данас.

Покушао сам да скицирам као моју претпоставку како темељи тог објекта изгледају на цртежу који ћете видјети доле. Још једна занимљивост јесте када сам први пут обилазио ту локацију, при спуштања са врха брда на ком се налази црква (Kад смо обилазили мјесто погибије пилота СРЈ у вријеме бомбардовања, Зорана Радосављевића које је у непосредној близини), на јужној страни падине брда видио сам остатке зида (То сам на овом цртежу и назначио десно од цркве).

То се можда може разумјети као зидине које је су опасивале цркву. То је само моје претпоставка. Kоја можда није утемељена, јер ја сам ипак само лаик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Без изричитог писаног одобрења власника садржаја строго је забрањено користити се било којим садржајем ове објаве на било који начин.