Mанастир Моштаница XV вијек

Mанастир Моштаница је један од највећих српских манастира у Босни и Херцеговини. Налази се  у долини ријеке Моштанице, на сјеверним падинама Козаре. Од Козарске Дубице према југу је удаљен 12km. Манастир Моштаница је смјештен у падини Мале Градине, у заклоњеном простору равног земљишта обраслог миришљавим липама. Манастир припада Бањалучкој епархији.

Народно предање му приписује велику старост. Постоји више претпоставки о постанку манастира. Предање каже да је ово задужбина Светог Симеона, краља Милутина или краља Драгутина. Највише се спомиње краљ Драгутин као ктитор.

Највјероватније је манастир саграђен карајем 15. вијека када је угарски краљ Матија Корвин населио многе србе у ове крајеве, ради вршења војне службе (очувања границе).

тира, о његовом ктитору, као и самом називу Моштаница не постоје прецизи подаци. Народно предање му приписује велику старост. Постоји више претпоставки о постанку манастира. Предање каже да је ово задужбина Светог Симеона, краља Милутина или краља Драгутина. Највише се спомиње краљ Драгутин као ктитор.

+СЕ ПИСА

ВУКАДHNЬ ДѢКЬ

ВУКАДHNЬ ДѢКЬ

Коментари нису дозвољени.